Jak připravit masala čaj

cajvala

Masala čaj, národní nápoj Indie, je i nejoblíbenějším čajem v mnoha čajovnách. Kromě toho, že si jej u nás můžete dát, prodáváme suroviny pro přípravu masaly i sypané (v čajovně i na e-shopu zde), takže si oblíbený nápoj můžete vařit i doma či na cestách. Tady přinášíme návod k přípravě – i v Indii různí čajválové připravují chai různě, náš recept nám po stovkách a tisících masal prostě nejvíce chutnal.

V našem balení jsou koření a čaj balené zvlášť v uzavíratelných sáčcích. Takové balení umožňuje masalu vařit lépe, než zjednodušující předmíchané směsi. Nejprve se s cukrem svaří samotné koření – například 5 minut, ale neuškodí i déle. Pak se přidá čaj a ihned dolije mléko. Když už by se směs začala skoro vařit, zvedne se hnědá vrstva čaje k hladině, barva se změní a poznáte že je čaj hotový. Masalu je pak potřeba zcedit a ještě případně dosladit.

Příprava

Pro přípravu masaly silné jako v Indii do konvičky cca 0.5  doporučujeme

1. 6 čajových lžiček (cca15g) koření a 2 polévkové lžíce cukru vařit v 0.3 l vody 5 minut

2.  Přidat 1 polévkovou lžíci černého čaje Assam a dolít 0.2 l mléka

3. Přivést znovu k varu, dokud se barva nezmění

4. Slít přes sítko

5. Dosladit podle chuti

 

 

Přidat komentář

Povinná pole jsou označena *.


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..