Obchod čajem

V centru pozornosti jsou u nás čaje. Čaje si můžete nejen vychutnat v čajovně, ale i odnést sypané nebo objednat poštou či kurýrem. Některé naše čaje najdete také v tibetském eshopu, téměř všechny ale na webu cajove.menu. Čaje z Nepálu a Darjeelingu přímo dovážíme z Himalájí, ostatní pečlivě vybíráme a nakupujeme od spolupracujích přímých dovozců.

Čajovnám, kavárnám a obchodníkům nabízíme zajímavou velkoobchodní spolupráci, případně i dovoz čajů dle představ a přání.

Aktuální informace o čajových novinkách také zde https://www.facebook.com/dharmasala.cz

 

LetnÍ SKLIZNĚ second flush – Darjeeling, NEPÁL

Arya Tara Golden Tipsat16_goldentips
Čaj ze samých zlatých “tipsů”, posledních vrcholových lístků čajovníku, jednotlivě sklizených a ručně rolovaných. Snese mnoho nálevů, které se zajímavě vyvíjejí. V chuti lze najít med, zralé
ovoce, plnost a bohatost. Projev čaje je v mnohém bližší spíš čínským červeným čajům než například čajům z Darjeelingu.

guranse_sf16Guranse Handrolled Floral
Klasický černý čaj z letní sklizně, pečlivě ručně zpracovaný, z mladé nepálské zahrady Guranse. Vůně spíše slabší, chuť naopak výrazná, těžší, s trochou dřevin. Čaj je spíše “ohřívací”, vhodný k pití v sychravém počasí.

Dále: Kuwapani White (bílý čaj z Nepálu), Lama Silver Tips (jeden z nejlepších čajů rodiny Lamových složený čistě z vrcholových tipsů)

Darjeeling Giddapahar SFTGFOP1 SF16GiddSF16_1
Drobný pěkně zpracovaný list voní sladce, trochu po medu, stopa pečenosti. V nálevu červeno-hnědý, vůně trochu ostřejší. Výrazná plná chuť, mísí se nasládlost, jemná svíravost, stopy dřeva. Stručně řečeno povedená poměrně „klasická“ druhá sklizeň. Míra svíravosti se dá regulovat louhovací dobou.

dj_kanchaansf16Darjeeling Kanchaan View FTGFOP1
Čaj z méně známé zahrady, které se v tomto případě podařil příjemný, byť jednodušší černý čaj.

 

Assam Meleng FTGFOPassam_meleng16
Čaj z jedné z nejstarších zahrad ve východoindickém Assámu, z nejkvalitnější části produkce zahrady. List s podílem tipsů a jemnou nasládlou vůní dává silný, výrazný, nálev tmavorudé barvy. V chuti dominuje dřevo a určitá drsnost, zjemněná trochou sladu.

 

JARNÍ SKLIZNĚ First flush – Darjeeling, NEPÁL

Darjeeling Glenburn ExclusiveDJ glenburn
Čaj výjimečné kvality z mladých pečlivě vybraných stromků zahrady Glenburn. Delikátní nasládlá vůně, v chuti připomíná právě dozrávající ovoce, možná broskve či ostružiny. Hladká chuť, delší sladký aftertaste.

DJ castletonDarjeeling Castleton Moonlight
Slavný čaj ze slavné zahrady. Krásně zpracovaný lehký svěží čaj z tipsů, v chuti převážně květinový, trochu ovocný vícevrstevnatý, na několik nálevů. Na pomezí bílého čaje.


Upper Namring ExclusiveDJ upper namring_1

Čaj spojující svěží jarní chuti květinovosti, ovocnosti a trávovovosti v dobře vyváženou kombinaci. Listí obsahuje skoro jen samé stříbřitě ochmýřené tipsy z mladých čajovníků kultivaru AV2. Chuť nálevu se zajímavě proměňuje s chladnutím, kdy různě vystupuje někdy třeba jasmín, jindy exotické ovoce. Možno připravit na více nálevů v gaiwanu či jednonálevově v konvi.

GiddFW_FF16_1Darjeeling Giddapahar Floral Wonder
Příjemný, vyvážený prvosklizňový čaj. Lehce ručně rolované mírně oxidované lístky mají jemně nasládlou vůni, v nálevu se mísí chutě bylin a a citrusů. Příprava jednonálevová, mírně zchladlou vodou cca 90°C, nebo i jako oolong na několik nálevů v gaiwanu.

Darjeeling Giddapahar Delicacy High Grown
Ušlechtilý prvosklizňový čaj z nejvýše položené částidj_giddhighgrown_sf16 naší oblíbené zahrady Giddapahar. Lehce ručně rolované mírně oxidované lístky z mladých stromků mají jemně nasládlou vůni, v nálevu se mísí chutě květin a jarní svěžest. Vyšší sorta než Floral Wonder. Příprava jednonálevová, mírně zchladlou vodou cca 80°C, nebo i jako oolong na několik nálevů v gaiwanu.

ATW16_2sNepál Arya Tara Wonder
Velké nepolámané listy, zpracované ve stylu “Wonder”, na pomezí čaje bílého a polozeleného. Osvěžující čaj, který je možno připravovat na jeden nálev v konvi nebo i jako vícenálevový v gaiwanu. Výborný také při přípravě „zastudena“ jako ice tea.

Nepal Kuwapani Makalu Tippy SpecialKuwFF16_1
Čaj je nepolámaný, složený z mladých listů a tipsů. Lístky jsou jen mírně oxidované, potřebují spíš trochu chladnější vodu. Chuť nám připomíná jarní louku, s trávou, stopou kopřiv a květin. Na patře zůstává lehce svíravý aftertaste. Výborný i jako ice tea.

 

Čína A TAIWAN jarní A LETNÍ sklizeň

lj_meijiawu16Long Jing Meijiawu #43
Dračí studna z brzké jarní sklizně, vyrobená z tradičního kultivaru Long Jing #43. V chuti kombinující svěžest a pečenost, až s tóny oříšků či kaštanů.

Long Jing Shi Feng „Lví vrcholek“LJShiFeng16_1
Dračí studna ze zelenějšího, méně pečeného konce spektra. Výborný čaj nejen na přípravu v gaiwanu, ale i ve sklenici pro průběžné zalévání.

SanxiaBLCh16_1Sanxia Bi Luo Chun
Krásný zeleňák z Taiwanu, svěží, hluboký, dost nálevů. (Poznamenáváme že to je úplně jiný Sanxia Bi Lo Chun než který už se v ČR objevil.)


Yixing Hong Chayixing16

Dovezen z jarní cesty do Číny, krásný červený čaj, vhodný pro přípravu na několik nálevů v yixingské konvičce. Chuť sladkokyselá, s trochou medovosti.

Bai Mu Dan lisovaný
Výborná třída bílého čaje známého jako “Bílá pivoňka”. Čaj byl slisován do tenkých tabulek a dva roky archivován. Bohatá příjemná chuť, zahrnující náznaky bílých květů, avšak spíše než květovou
čerstvost má čaj charakter klidný, pokojný.

 

výprodej loňských sklizní 2015:

Long Jing Shi Feng 2015
Loňská „Dračka“, pořád dost dobrá – teď jsme to zkoušeli a pokud oceníte víc hladší, vyváženější chuť než intenzivní vůni, v testu vychází lépe než nižší třídy z letoška.
Cena: 170Kč/50g, sleva 50% (e-shop)

RL2V

Nepál Ilam Black FF2015 No. 2
Čaj o něco více oxidovaný, trochu pečený, s menším obsahem tipsů. Hutnější, hlubší, svíravější chuť, méně ovoce.
Cena: nyní 100g za 99kč

Darjeeling Giddapahar SFTGFOP1 SF 2015

cajDrobný, pěkně zpracovaný list voní sladce, trochu po medu, stopa pečenosti. V nálevu červeno-hnědý, vůně trochu ostřejší. Výrazná plná chuť, mísí se nasládlost, jemná svíravost, stopy dřeva. Stručně řečeno povedená poměrně „klasická“ druhá sklizeň. Míra svíravosti se dá dobře regulovat louhovací dobou.

caj2Giddapahar je zahrada o něco menší, méně známá než sousedi v Kurseongu, ale zahrada která nás loni zaujala několika povedenými čaji klasického zpracování a vyvážené chuti. Giddapahar je zajímavý i tím, že ho vlastní jedna rodina. Řadu plantáží, včetně mnoha slavných jmen, postupně kupují velké skupiny jako Godricke nebo Chamong. Většinou to znamená částečnou centralizaci vedení a obchodu, caj1což je nejspíše finančně výhodné, na druhou stranu ne vždy prospívá kvalitě čajů. Naprostá většina zahrady je osázena keříky typu „china“. Továrnu jsme loni na jaře navštívili, dost se nám tam líbilo, mlhavý opar, který celé údolí zahaluje, je dobrým prostředím pro růst čajovníku, nižší teploty vedou k zajímavějším chutím.
Cena: 120Kč/50g (sleva 40%) (e-shop)

 

Exkluzivní taiwanské oolongy

Experimentujeme s posunováním kvality v naší nabídce čajů směrem vzhůru. Po úspěchu s fantastickou bílou jarní DJ Margaret’s Hope jsme teď posunuli hranice u taiwanských oolongů. Najdete u nás několik fascinujících čajů ze sbírky Jiřího Melzera, například krásný archivní 15 let starý Dong Ding a jiné exkluzivní čaje.

ding dong nahled

Dong Ding Quing Xin 1999

Unikátní patnáct let starý taiwanský oolong. Čaj pochází z oblasti hory Dong Ding v centrální vysočině na Tchaj-wanu. Archivní Dong Ding oolong zpracovaný jedním z nejrenomovanějších taiwanských čajových mistrů je mírně až středně oxidovaný, středně pražený a následně uložený na Tchaj-wanu od roku 1999. Pečenost se zde archivací zjemnila. Barva je tmavě žlutá, zářivá, vůně sladká s tóny medu, dřeva a chlebové kůrky. V chuti lze rozpoznat nasládlé tóny ušlechtilých dřev, Cognac, kokos, šípek, med. Chuť je lehce minerální s velmi dlouhým sladkým aftertastem. S tímto čajem je možné příjemně strávit celé odpoledne a večer, s mnoha nálevy. Vydává bohatý rozvíjející se vějíř chutí a má téměř nekonečnou výdrž. Cena: 220Kč/10g; 660Kč/30g; 1100Kč/50g

1 Comment Přidat komentář

Přidat komentář

Povinná pole jsou označena *.