Za horami a čajem – Darjeeling

Milí přátelé! Po delší době jsme se z Dharmasaly vydali na cestu za horami & čajem – přesněji tedy část teamu ve složení Ari+Honza. Z cesty budeme čas od času psát blog, nebo také na kolektivním profilu “Čajovník Karlínský” na FB.

Po letu Praha – Istanbul – Dillí, 35-hodinové cestě vlakem “Brahmaputra Mail” a návštěvě několika klášterů v Kalimpongu a Sikkimu jsme včera dorazili do Darjeelingu :-) Ač je slunečno, zdejší čajové kopce halí hustý mlhavý opar a je docela chladno – pod hotelovými přikrývkami máme ještě spacáky. Na zahradách které jsou skoro všude kolem začala první sklizeň, kvůli chladnému počasí trochu pomaleji. Naším plánem v Darjeelingu je především navštívit zdroje zajímavých čajů, jak přímo některé zahrady, tak dobré obchodníky. Načerpat informace, prohlédnout si zahrady a samozřejmě se pokusit ulovit nějaké zajímavé čaje.

Většinu dneška jsme strávili v hovorech o čaji a jeho pěstování. Jednak v místní pobočce “Výzkumného ústavu čaje”, která zdejší zahrady zásobuje poznatky o pěstování čajovníku, a také na zahradě Tukvar (Puttabong). Je to docela příhodný začátek, protože tady to v Darjeelingu začalo – Tukvar založený už v roce 1852 je nejstarší zdejší zahradou. Zahrada patří sice k níže položeným (cca 500-800 m.n.m), ale rozkládá se na severních svazích a občas jí ochlazuje vítr vanoucí odněkud od nedaleké Kančendžangy.

Po vlídném přijetí od místního šéfa pana Somaniho jsme si prohlédli zdejší továrničku a pustili se do ochutnávání. Zahrada je poměrně známá kvalitní prvosklizňovou produkcí (byť vždy závisí na klimatu a jak se čaj podaří), přesto nás čekalo jedno dobré překvapení.

Tady se hodí menší odbočka k tomu, jak dnes vypadá typická indická a typická darjeelingská produkce čaje. Indie je spolu s Čínou zároveň jedním ze dvou největších producentů i konzumentů čaje, většina v Indii vyrobeného čaje je ovšem zpracována metodou CTC (drcení-trhání-rolování) na rychle se louhující čajovou drť, či jako zlomkové čaje. Tyto čaje se obchodují jako komodita a nakupují spíše po tunách než po kilech, ale kromě toho, že je assámský CTC čaj tou vhodnou a správnou složkou indického “masala čaje”, pro nás tato “komoditní” část čajové výroby moc zajímavá není. I přes světovou proslulost jména “Darjeeling” jsou čaje z Darjeelingu v rámci Indie vlastně spíš výjimkou.

Jak tedy vypadá většina Darjeelingu? Pěstování i zpracování je soustředěno do zahrad, útvarů, které zahrnují všechno od péče o čajové keře přes zpracování lístků po ubytování a péči o často až stovky pracovníků zahrady. Pravidlem je ruční sběr a naopak strojové zpracování, většinou “ortodoxní” metodou, tedy jako listové čaje. Přes množství pracovníků zahrady o výsledku z největší míry rozhoduje několik tvůrců čaje, kteří určují, co se kde nasbírá a jakým způsobem se čaj zpracuje. Díky rozmanitosti poloh a klimatu zahrad, rozdílům mezi sklizněmi i zpracování jsou “Darjeelingy” mnohem pestřejší a rozmanitější než “CTCčka”. Přesto i tady je z 84 zdejších zahrad většina zaměřená spíš na kvantitu. Obchod s čajem z Darjeelingu je z převážné části veden přes čajové burzy a aukce. Většina čaje končí po ohodnocení v neosobních směsích a dále pak čajových sáčcích. Zahrad které se snaží profilovat a prosadit kvalitou je dvacet, možná třicet. Čaje, které dovážíme a dostanete u nás nebo ostatních českých kvalitních dovozců, jsou tak už jakýmsi výběrem z výběru, možná z nejlepší tisíciny, možná desetitisíciny, toho, co v Indii vzniká.

Zpět k Tukvaru – po debatách o tom, čeho si trh žádá a proč je jarní sklizeň Darjeelingů rok od roku “zelenější”, jsme se dostali k ochutnávce prvních letošních čajů. Už na první pohled a ještě více z vůně suchých listů nás zaujal vzorek označený LE1. Údiv nad tím, že tak pečlivě srolovaný a nepolámaný list snad nemůže být výsledkem strojového rolování vystřídal údiv nad tím, že se zde kromě kvalitně strojově zpracovaných čajů setkáváme s krásným “rukodělným” čajem, s lístky pečlivě zpracovanými pracným ručním rolováním. Měli jsme docela štěstí – raritní bílý FF Tukvar LE1 (SFTGFOP) vznikl den před naším příjezdem, s celkově dostupným množstvím v jednotkách kg. Z čaje jsme měli radost i po ochutnání nálevu – je průzračný, svěží, zároveň se silou probouzejícího se jara a květinovou lehkostí. Jak už bylo řečeno, jde o pečlivě ručně zpracovaný čaj, nejlépe klasifikovatelný jako bílý. Drobná krabice zamíří kurýrně do Prahy, kde doufáme, pokud vše půjde dobře, bude k disposici cca za 10 dní. Výjimečnému materiálu a zpracování odpovídá vyšší cena, ale z množství dalších dnes ochutnávaných čajů popsaný Tukvar v našem srovnání všechno porazil natolik, že jsme nic jiného nechtěli. Ale ještě je spousta ochutnávek před námi :-)

Ještě snad stojí za zmínku že čaj je sice certifikovaný jako Organic, Fair Trade, Rain Forest Alliance a nevím jak ještě, nicméně kvůli šílené byrokracii s uznáváním podobných certifikací nebudeme při prodeji v ČR nic takového uvádět.

Jinak v Darjeelingu je docela velká tibetská a šerpská komunita, takže si střídavě užíváme momos, thukpy, tibetského chleba a dalších dobrot himalájské kuchyně, a střídavě severoindické klasiky pandžábského původu.

IMG_6388

IMG_9921

Přidat komentář

Povinná pole jsou označena *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.